Zout gestrooid op diverse Nederlandse wegen

Zout gestrooid op diverse Nederlandse wegen

Bij zout strooien denk je vast vooral aan winterse taferelen, maar ook met extreme hitte gaan de strooiwagens wel eens op pad. Dat gebeurt deze week ook op diverse plekken in het land. Het zout kan voorkomen dat asfalt beschadigd raakt. Er is onder meer zout gestrooid in Flevoland, Epe en Zwartewaterland, bericht persbureau ANP.
Een woordvoerder van de provincie Flevoland licht toe waarom er gestrooid wordt: "Vrachtwagens die een rotonde naderen en remmen en optrekken, kunnen zorgen voor schade aan het asfalt, dat door de hitte zachter wordt." In de gemeente Epe zijn de strooiwagens ook op pad gestuurd: "De aandacht richt zich in de eerste plaats op kruisingen en rotondes in en rond de bebouwde kom en andere druk bereden weggedeelten." Zout kan het vocht uit de lucht opnemen en daarmee het asfalt koelen, maar tegelijkertijd haalt het ook vocht uit het asfalt zelf en maakt het zodoende minder plakkerig. Dat laatste kan er immers toe leiden dat bij zwaardere voertuigen asfalt hecht aan de banden en zo omhoog getrokken wordt.
Het is dinsdag nog warmer dan maandag, maar toch werden er maandag ook al bijzonder hoge asfalttemperaturen gemeten. Zo werd in de regio Amsterdam-Haarlem 50 graden gemeten. Onder meer op de Afsluitdijk, in Middelburg, Valkenburg en Doetinchem kwam de temperatuur van het asfalt ook in de buurt van de 50 graden. Verspreid door het land dus.

Bron: Autoweek