Tips bij het kopen van een aanhangwagen

Doordat er zo veel verschillende modellen en merken aanhangwagens op de markt zijn kan het soms moeilijk zijn om de meest geschikte aanhangwagen voor jou te vinden. In dit artikel proberen we je zo veel mogelijk op weg te helpen met praktische informatie en tips die je begeleiden bij het kopen van een aanhanger.

Een goede verdeling die te maken is in het aanhanger assortiment is die tussen de geremde en ongeremde aanhangwagens. Zoals de naam doet vermoeden is een geremde aanhanger voorzien van een eigen remsysteem en een ongeremde aanhangwagen niet. Hierdoor kan en mag een geremde aanhangwagen meer gewicht dragen dan de ongeremde variant die een maximale toegestane massa heeft van 750 kilogram.

Voordat je een aanhanger gaat selecteren is het verstandig om na te gaan wat je met de aanhangwagen gaat vervoeren. Wil je bijvoorbeeld temperatuurgevoelige ladingen zoals vers voedsel gaan vervoeren, dan kies je het beste voor een gesloten en gekoelde aanhangwagen. Wil je werktuigen of auto’s vervoeren, dan is een autoambulance of transportaanhanger het meest voor de hand liggend. Voor toepassingen zoals het vervoeren van tuinafval of grofvuil is een open aanhanger uitstekend geschikt. Een open aanhangwagen is te gebruiken in combinatie met een huif waarmee je de lading beschermt tegen de weersomstandigheden.

Naast het nagaan van wat je wilt vervoeren in de aanhangwagen moet je ook bepalen wat het gewicht van de lading zal zijn. Het maximale laadvermogen wordt beperkt door de maximale trekkracht van je auto en door je rijbewijs. Met rijbewijs B mag je namelijk maximaal 750 kilogram trekken of een aanhanger met meer dan 750 kilogram mits het totaalgewicht van je auto en aanhanger onder de 3500 kilogram blijft. Als je in het bezit bent van rijbewijs B+ mag je een auto – aanhangwagen combinatie besturen als het totaalgewicht hiervan onder de 4250 kilogram blijft. Om een aanhangwagen van maximaal 3500 kilogram te trekken heb je een rijbewijs BE nodig. Hierbij is 3500 kilogram het totaal gewicht van de lading inclusief de aanhangwagen. Onder bepaalde voorwaarden is een aanhangwagen van meer dan 3500 kilogram toegestaan.

Beschikbare opties kunnen ook factoren zijn waarop je de keuze voor een aanhanger kunt baseren. Zo is een plateauwagen vaak verkrijgbaar met een voorrek en kan je verschillende vloeren kiezen voor je aanhangwagen zoals een composietvloer of multiplex anti-slipvloer. Ook beschikbare extra’s zoals een huif of bagagerek kunnen belangrijk zijn om er voor te zorgen dat je de geschikte aanhangwagen kiest.

Wat ook een doorslaggevende factor kan zijn bij het selecteren van een aanhangwagen zijn de garantievoorwaarden. Zo biedt HAPERT Aanhangwagens maarliefst 10 jaar chassisgarantie op al haar aanhangwagens en 2 jaar garantie op de gehele aanhanger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *