'Nieuwe Volkswagen-CEO maakt schoon schip, Artemis geschrapt'

'Nieuwe Volkswagen-CEO maakt schoon schip, Artemis geschrapt'

De Volkswagen Group sloeg onder leiding van Herbert Diess een meer progressieve en ambitieuze weg in. Diess zette volop in op de ontwikkeling van elektrische modellen, nieuwe software en autonoom rijden. In de praktijk kon het concern de snelheid van Diess echter regelmatig niet helemaal bijbenen. De Volkswagen ID3 kende een moeilijke conceptie vanwege softwareproblemen en softwaretak Cariad boekte niet de vooruitgang die was voorzien. Dat laatste kostte Diess naar verluidt zijn baan. Diess joeg ook de ontwikkeling van autonoom rijden aan en ook dat lijkt wat te ambitieus aangevlogen te zijn. Diess' opvolger Oliver Blume gaat orde op zaken stellen, zo begrijpt persbureau Reuters op basis van ingewijde bronnen.
Blume doet naar verluidt op 15 december uit de doeken wat er allemaal verandert aan de toekomststrategie van de Volkswagen Group, meldt Handelsblatt, maar er komen nu al enkele zaken naar buiten. Eerder bleek al dat de introductie van de volledig elektrische Porsche Macan op het PPE-platform uitgesteld wordt tot 2024. Die stap wordt door Blume verder toegelicht. Ook wordt naar verwachting duidelijk dat het PPE-platform nog wel ergens in 2023 zijn intrede doet. Mogelijk komt het neefje van de elektrische Macan, de Audi Q6 e-tron, dus al wél volgend jaar.
Een grotere wijziging is dat het Artemis-project geschrapt wordt. Daaruit moest aanvankelijk in 2026 een elektrisch topmodel voortkomen, het neusje van de zalm op het gebied van software en autonoom rijden. Audi is de kartrekker van het project en ook Bentley en aanvankelijk ook Porsche zouden ervan profiteren. Porsche stapte er eerder al uit, maar nu zou het hele feest niet meer doorgaan. Er zou te weinig voortgang zijn binnen het Artemis-project en daarom ligt er nu een plan om de topmodellen van Audi (nieuwe 'A8') en Porsche (nieuwe Panamera) op een nieuwe door Porsche ontwikkelde basis te ontwikkelen. Dat wordt logischerwijs een meer conventioneel platform met minder vergaande autonome mogelijkheden dan onder Artemis voorzien was. Over Bentley, dat zoals gezegd ook bij Artemis betrokken was, wordt nog niets gezegd. Op 15 december wordt er als het goed is meer duidelijk.

Bron: Autoweek