Het belang van het controleren van de bandenspanning van je aanhangwagen

Voor de optimale veiligheid bij het rijden met je aanhangwagen te waarborgen moet je er voor zorgen dat niet alleen de bandenspanning van je auto maar ook van je aanhangwagen in orde is. Dit zorgt niet alleen voor een goede verkeersveiligheid maar het verminderd ook energieverbruik.

Het enige contact met de weg en je aanhangwagen wordt gemaakt door je banden. Hierdoor is de bandenspanning van je aanhangwagen voor groot belang bij een goede grip en wegligging. Enkele voordelen van een goede bandenspanning zijn minder slipgevaar, een optimale remweg, een optimaal stuurgedrag en het minimaliseren van een klapband. 

Controleer voor elke rit de bandenspanning even. Zoek de correcte bandenspanning op van je type aanhangwagen en pomp de banden op deze druk op. Vergeet het reservewiel niet!

Je kunt de bandenspanning gemakkelijk zelf meten met een bandenspanningsmeter. Deze bestaan in allerlei variaties. Wanneer je een bandenspanningsmeter in je auto hebt hoef je niet perse naar een tankstation om je spanning te meten.

Naast de bandenspanning is het essentieel om periodiek te staat van je banden te controleren. Volgens de TWI slijtage-indicator kan je op meerdere plekken de slijtage van de band bekijken. TWI staat voor Tread Wear Indicator en uit zich in een slijtage-indicator van een blokje van 1,6 millimeter dik. Als de slijtagegrens is bereikt wordt het blokje zichtbaar.

Een andere belangrijke indicator waaraan je kunt zien of de banden van je aanhangwagen niet te ver versleten zijn is de bandenprofieldiepte. Dit kan je gemakkelijk meten met behulp van een bandenprofielmeter of een schuifmaat. Meet hierbij de binnenkant en de buitenkant. Dit is belangrijk doordat banden soms scheef afsluiten.

Naast de TWI slijtage indicator en de profieldiepte zijn er andere uiterlijke kenmerken waaraan je kunt zien dat de banden van je aanhangwagen aan vervanging toe zijn. Dit zijn bijvoorbeeld uitstulpingen en droogtescheuren. Doordat een aanhangwagen soms erg veel gewicht draagt kan een klapband grote gevolgen hebben. Hou daarom de kwaliteit van je banden goed in de gaten.

Er zijn steeds meer bedrijven die aanhangwagens leasen. Ook bij het leasen van een aanhangwagen is het belangrijk om je eigen veiligheid te waarborgen en tijdig de kwaliteit van je banden te blijven controleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *