DSG problemen laten oplossen door specialist

Veel moderne auto’s zijn uitgevoerd met een DSG automaat. Hierdoor is in de meeste gevallen het rijgedrag prettiger en gaat het doorschakelen soepel en bijna onmerkbaar omdat het systeem niet alleen schakelt maar ook koppelt met een dubbele koppeling. De techniek van DSG’s is complex en problemen hiermee zijn vaak lastig op te lossen. Gelukkig zijn er diverse autogarages die hierin een specialisme hebben ontwikkeld.

Wat is een DSG?

DSG is de afkorting voor het Engelse ‘Direct Shift Gearbox’, oftewel een automatische versnellingsbak met meerdere koppelingen. Dit laatste maakt de DSG anders dan normale, traditionele automaten. Doordat er twee koppelingen worden gebruikt en deze om en om (even en oneven) worden gebruikt maar steeds meedraaien gaat het automatisch doorschakelen veel soepeler dan bij de normale automaat. De DSG techniek is ontworpen door BorgWarner en wordt exclusief gebruikt door automerken die behoren bij Volkswagen. Dus Volkswagen zelf, Audi, Seat en Skoda.

Problemen met de DSG

Auto’s worden steeds complexer en bestaan voor een steeds groter deel uit elektronica welke aangestuurd wordt vanuit de ECU (Electronic Control Unit). Dit is in feite een soort centrale computer die de motor en andere onderdelen van de auto ‘bediend’. De DSG automaat is een voorbeeld van nieuwe, complexe techniek die helaas ook weer eigen complexe problemen op kan leveren. Bekende problemen zijn bijvoorbeeld:

  • Trillen
  • Onlogisch of storend schakelgedrag
  • Vreemde geluiden (bij remmen)
  • Problemen met de DSG Mechatronic (aansturing)

Storingen worden meestal aangegeven met een storingswaarschuwing in de auto maar soms worden deze ook niet gedetecteerd en merk je dit vooral als bestuurder. Belangrijk is om dit niet tenegeren.

DSG Specialist

Voor problemen met de DSG kan je niet bij elke garage terecht. Voor je meteen naar je eigen dorpsgarage rijdt is het verstandig eerst research te doen naar de aanwezige expertise. Op de website van een autogarage wordt in veel gevallen aangegeven of het bedrijf DSG Specialist is, want de monteurs hebben hier opleidingen voor moeten volgen en dus geven ze dit graag aan. Daarnaast is het prettig als het bedrijf ook aangesloten is bij Bovag. Hiermee heb je tevens een kwaliteitskeurmerk met garantie op reparaties.

Kosten

Het kan natuurlijk zijn dat een autogarage met expertise in DSG-techniek een wat hoger uurtarief rekent dan een standaard garage op de hoek. Dit is ook logisch. Monteurs hebben hier opleidingen voor moeten volgen en de garage moet dure diagnoseapparatuur aanschaffen. Het voordeel is wel dat de storing meestal sneller en met grotere kans van slagen wordt opgelost en je hierdoor uiteindelijk toch nog goedkoper uit bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *