De bandenspanning van je aanhangwagen

Voor en goede verkeersveiligheid moet je er voor zorgen dat de bandenspanning van niet alleen je auto, maar ook je aanhanger in orde is. Dit is niet alleen belangrijk om een goede veiligheid te waarborgen maar ook voor een optimaal energieverbruik..

Voor een goede wegligging en goede grip is de bandenspanning van essentieel belang. De banden zijn ten slotte het enige contactpunt dat je aanhangwagen heeft met de weg. Een goede bandenspanning zorgt voor optimaal stuurgedrag, een optimale remweg en het minimaliseert het risico op een klapband. Ook minimaliseert dit slipgevaar tijdens het rijden.

Om er voor te zorgen dat je veilig op pad gaat is het aan te raden om de bandenspanning voor elke rit even te controleren. Pas de bandenspanning indien nodig aan naar de correcte druk. Vergeet hierbij ook je reservewiel niet!

Met een bandenspanningsmeter kan je zelf de bandenspanning gemakkelijk meten. Er bestaan allerlei bandenspanningsmeter. Door zelf een bandenspanningsmeter aan te schaffen hier je niet meer naar het tankstation om de spanning te meten.

Niet alleen de bandenspanning van je aanhangwagen is een belangrijk aspect maar ook de staat van de banden. Controleer de banden dus regelmatig op uitdroging, beschadigingen en scheurtjes. Ook het in de gaten houden van slijtage is belangrijk. Volgens de TWI indicator kan je slijtage van de band op meerdere plekken bekijken. TWI (Tread Wear Indicator) is een indicator blokje van 1,6 millimeter dik waarmee slijtage kan worden gemeten. Het blokje wordt zichtbaar als de slijtagegrens bereikt wordt.

De bandenprofieldiepte is een andere belangrijke indicator die aangeeft hoe ver de banden van je aanhanger zijn versleten. Met behulp van een schuifmaat of bandenprofielmeter kan je dit gemakkelijk meten. Vergeet niet de buitenkant en de binnenkant te meten omdat banden scheef af kunnen slijten.

Wanneer je zorgt dat je banden altijd in goede staat verkeren zorgt je voor een goede verkeersveiligheid en een optimaal rijcomfort. Ook bespaar je hiermee kosten doordat je minder energie verbruikt tijdens het rijden en je een klapband voorkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *