25 jaar geleden: de concept die leidde tot eerste Volvo XC90

25 jaar geleden: de concept die leidde tot eerste Volvo XC90

Een SUV: tegenwoordig tel je als autofabrikant eigenlijk niet meer mee als je er geen in je modellenaanbod hebt. Aan het begin van dit millennium was dat nog heel anders. Volvo toonde vandaag precies 25 jaar geleden zijn eerste SUV aan de wereld: de ‘Adventure Concept Car’, het studiemodel dat een vooruitblik moest geven op de XC90.

Met de kennis van nu terugkijken op conceptauto’s uit het verleden heeft iets bijzonders. Vaak zijn ze namelijk behoorlijk extreem vormgegeven, dus is het altijd maar de vraag in hoeverre het ontwerp overeind kan blijven bij een productiemodel. Soms is dat in het geheel niet het geval en wordt helemaal niets meer gedaan met een conceptauto, in andere gevallen is de productieversie juist heel goed te herleiden naar zijn conceptversie. Bij de Volvo ACC is dat laatste zeker aan de orde. De allereerste XC90 is er duidelijk in te herkennen.
Volvo zag de ACC als een graadmeter. Het merk had eerder nog geen SUV gemaakt, dus wilden de Zweden vooral de reactie van het publiek peilen. Onze redacteur …

Lees verder…

Bron: Autoweek